loader image
Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή κτήριο

Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή

Η Σχολή

Η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή (Ρ.Ε.Σ.) άρχισε τη λειτουργία της το 1844. Από της ιδρύσεώς της στεγαζόταν στα κτήρια του μεγάλου οικοπέδου της οδού Βασιλίσσης Σοφίας και από τη σχολική περίοδο 1960-61 στις εγκαταστάσεις που ανηγέρθησαν στο κτήμα της Ριζαρείου, στο Χαλάνδρι. Από το 1894 μέχρι το 1908 διευθυντής της σχολής υπήρξε ο Άγιος Νεκτάριος, Μητροπολίτης Πενταπόλεως.
Σήμερα λειτουργεί γενικό εκκλησιαστικό λύκειο (Α,Β & Γ τάξη). Η Ρ.Ε.Σ. διαθέτει αξιόλογο εκπαιδευτικό προσωπικό με πολύ θετική συμβολή στην κατάρτιση των μαθητών. Οι απόφοιτοι του γενικού εκκλησιαστικού λυκείου έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως όλοι οι απόφοιτοι των γενικών λυκείων της χώρας. Η Σχολή στεγάζεται σε σύγχρονες και άνετες εγκαταστάσεις σε ευχάριστο και υγιές φυσικό περιβάλλον στο Χαλάνδρι, εντός των οποίων λειτουργεί και Οικοτροφείο για τους μαθητές του λυκείου. Στους οικοτρόφους παρέχεται δωρεάν σίτιση, στέγαση, εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η πορεία στο χρόνο

Το όραμα του Γεωργίου Ριζάρη ήταν η υψηλή εκπαίδευση του Κλήρου και η λειτουργία Ανώτερης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, στην Αθήνα. Πρόταση που επικυρώθηκε το 1841 και υλοποιήθηκε με Βασιλικά Διατάγματα το 1843.
Η Σχολή λειτούργησε στις 15 Μαΐου του 1844, αφού εξασφαλίστηκε η λειτουργία της με την αγορά ακινήτων και καθορίστηκε από τον ίδιο τον Ριζάρη, με κάθε λεπτομέρεια ό,τι την αφορούσε. Με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου και την επίταξη που ακολούθησε, ανεστάλη η λειτουργία της Σχολής.
Η επαναλειτουργία της ξεκίνησε το 1960. Το 1970 -1980 πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος στο Χαλάνδρι, χώρο στέγασης μέχρι και σήμερα.

Στο πέρασμα των ετών με συνεχείς προσθήκες και βελτιώσεις των κτιριακών υποδομών, η Σχολή αποδίδει στην κοινωνία σημαντικές προσωπικότητες, ιεράρχες, ακαδημαϊκούς, δασκάλους, επαγγελματίες, φροντίζοντας πάντα να προσαρμόζεται στις κατά καιρούς επικρατούσες συνθήκες χωρίς να αλλάζει τις θεμελιώδεις αξίες λειτουργίας της.

Η Ρ.Ε.Σ. λειτούργησε και λειτουργεί πάντα με σεβασμό στη βούληση των Ευεργετών. Το όραμα τους παραμένει πάντα επίκαιρο. Οι εκτελεστές της Διαθήκης (τα μέλη του Πολυμελούς Συμβουλίου) μεριμνούν για την κατάλληλη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος, εκπληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τους σκοπούς του.

Σήμερα στη θέση της Εκκλησιαστικής Σχολής ανθεί το Εκκλησιαστικό Λύκειο στο Χαλάνδρι. Στις εγκαταστάσεις αυτές λειτουργεί και οικοτροφείο αρρένων, καθώς και η Ριζάρειος Βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη η οποία προσαρμοζόμενη στα νέα δεδομένα, αποτελεί χώρο συγκέντρωσης έντυπων τεκμηρίων και επιπλέον είναι ο φορέας διαχείρισης της πληροφορίας. Προσφέρεται έτσι η απαραίτητη τεχνογνωσία για την ανάπτυξη τομέων οικονομίας, πολιτισμού, εκπαίδευσης , επιστημών. Η Ριζάρειος Βιβλιοθήκη θα φιλοξενεί και τη Ριζάρειο Πινακοθήκη.

Η εκκλησιαστική παράδοση του Ιδρύματος συνεχίζεται με τη θεσμοθέτηση της Σ.Μ.Υ.Κ. (Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών).

Το 1888-1889 έγινε η ανέγερση του περικαλλούς Ι. Ναού του Αγίου Γεωργίου, στο χώρο της παλιάς Ριζαρείου Σχολής επι της οδού Βασ. Σοφίας στο κέντρο της Αθήνας όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα και σε παρακείμενο χώρο στεγάζεται το διατηρητέο πλέον κτίριο του παλιού Νοσοκομείου, μετά την πλήρη αποκατάστασή του. Ο χώρος αυτός έχει συμβολική και ουσιαστική σημασία, αφού αποτελεί έκφραση του ευεργετισμού, μεταφέρει την αισθητική μιας άλλης εποχής και θα στεγάζει δράσεις πολιτισμού, κοινωνικού προβληματισμού και ιστορικής μνήμης.

Στα πιστεύω των αδελφών η ευεργεσία ταυτιζόταν με την έννοια της αρετής.
Και όλα αυτά συμβάδιζαν με την αξία της γνώσης και της μόρφωσης.
“ …ενάρετος όστις ευεργετεί…”

Παροχές

Η Ριζάρειος παρέχει δωρεάν :

Διαμονή (προαιρετικά), διατροφή, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.

Συστηματική ενισχυτική διδασκαλία.

Ξένες Γλώσσες, Πληροφορική, Αγιογραφία και Βυζαντινή Μουσική.

Άμεση και ουσιαστική συνεργασία γονέα - καθηγητή - μαθητή.

Πλούσια βιβλιοθήκη και άρτια εξοπλισμένη αίθουσα Η/Υ.

Άριστα καταρτισμένο και έμπειρο διδακτικό προσωπικό.

Υψηλής στάθμης εκπαίδευση.

Άνετες, σύγχρονες κτιριακές και αθλητικές εγκαταστήσεις.

Θαυμάσιο, ευχάριστο, υγιές φυσικό περιβάλλον 70 στρεμμάτων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο

Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο είναι θεωρητικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, με ειδικά θεολογικά μαθήματα.

  • Όλοι οι μαθητές είναι υπότροφοι (εσωτερικοί ή εξωτερικοί).
  • Σε όλους τους υποτρόφους παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση, διδακτικά βιβλία, γραφική ύλη.
  • Στους υποτρόφους οι οποίοι διαμένουν στο Οικοτροφείο (εσωτερικοί) παρέχεται δωρεάν διαμονή, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Οι μαθητές δύνανται, αν το επιθυμούν, να μη διαμένουν στο Οικοτροφείο(εξωτερικοί), εφόσον οι γονείς τους ή κηδεμόνες τους διαμένουν στην Αθήνα και δηλώσουν εγγράφως ότι επιθυμούν να μη διαμένει ο μαθητής στο Οικοτροφείο αφενός και αφετέρου ότι με δική τους ευθύνη και μέριμνα θα μετακινείται προς και από το σχολείο της Ρ.Ε.Σ.. Οι μαθητές σε κάθε περίπτωση θα είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν κανονικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του σχολείου ακόμη και τις απογευματινές ώρες.
  • Οι μαθητές επιλέγονται κατόπιν αξιολόγησης.
  • Δεκτοί για αξιολόγηση – εγγραφή γίνονται υποψήφιοι που δεν έχουν υπερβεί το 20ο έτος της ηλικίας.
  • Δεκτοί στη διαδικασία αξιολόγησης γίνονται απόφοιτοι οποιουδήποτε τύπου Γυμνασίου δημόσιου ή ιδιωτικού της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ισότιμου σχολείου της αλλοδαπής.
Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή εξωτερικός χώρος

Ενημερωθείτε αναλυτικά από την ιστοσελίδα του ΓΕ.Ε.Λ της Ρ.Ε.Σ: lyk-rizar.att.sch.gr e-mail ΓΕ.Ε.Λ Ρ.Ε.Σ: mail@lyk-rizar.att.sch.gr και secretary.gel@rizarios.gr

Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.)

Η εκκλησιαστική παράδοση του Ριζαρείου Ιδρύματος συνεχίζεται με τη θεσμοθέτηση της Σ.Μ.Υ.Κ. (Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών).
Με βάση το ν/σ-4823 του 2021- για την εκπαίδευση των ιερέων δημιουργήθηκαν σχολές μαθητείας υποψηφίων κληρικών (ΣΜΥΚ). Πρόκειται για νέα δομή με αποκλειστικό στόχο τη μόρφωση κληρικών.
Είναι διετούς διάρκειας και αφορά σε αποφοίτους Λυκείου. Βάσει νόμου ιδρύθηκαν τρεις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών σε Αθήνα (Ριζάρειος Σχολή), Ιωάννινα (Σχολή Βελλάς) και Κρήτη (Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης) και μόνον οι απόφοιτοι αυτών δικαιούνται πρόσληψης και μισθοδοσίας από το ελληνικό κράτος.
Σε σχετικά άρθρα του νόμου αναφέρονται:

  • πρόκειται για μεταδευτεροβάθμια εκκλησιαστική εκπαίδευση
  •  Αποκλειστικός σκοπός των Σχολών Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) είναι η εκπαίδευση υποψήφιων κληρικών της, κατά το άρθρο 3 του Συντάγματος, Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εκκλησιαστικού ήθους, με προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες, για να υπηρετήσουν στην Ελλάδα ή στις κοινότητες του απόδημου ελληνισμού.
  • Στους απόφοιτους χορηγείται δίπλωμα μαθητείας
  • Οι απόφοιτοι ακολουθούν πρόγραμμα ιερατικής μαθητείας (πρακτική)

Δείτο το ΦΕΚ της ίδρυσης

Βιβλιοθήκη

Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή αίθουσα μαθημάτων

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί υπό την εποπτεία του Πολυμελούς Συμβουλίου του Ιδρύματος. Άρχισε να συγκροτείται πολλά χρόνια πριν από την ίδρυση της Σχολής και όταν ακόμη η σύστασή της αποτελούσε μόνο ευσεβές όραμα των αειμνήστων Αδελφών Ριζάρη. Ως σχολική βιβλιοθήκη εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών και υποστηρίζει τον εκπαιδευτικό ρόλο των καθηγητών του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου. Μέλημά της είναι η εξοικείωση των μαθητών με τις πληροφοριακές πηγές και τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Ως ειδική βιβλιοθήκη εξυπηρετεί τις ανάγκες φοιτητών και ερευνητών που ασχολούνται με θέματα που εμπίπτουν στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών και ειδικότερα της θεολογίας.

Σύνδεση στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης της Ριζαρείου

Λειτουργία

Δευτέρα με Πέμπτη 9 πμ έως 20.00,
Παρασκευή 9 πμ έως 16.00.
Αργίες και μήνας Αύγουστος κλειστά.

Περιορισμός

Ο δανεισμός βιβλίων και περιοδικών αφορά, προς το παρόν, μόνον τους σπουδαστές και το προσωπικό του Ιδρύματος.

Γεώργιος Ριζάρης Λογότυπο