loader image
Ζαγοροχώρια

Ζαγοροχώρια

"Ο ΤΟΠΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΤΟ ΒΟΥΝΟ"

Τα Ζαγοροχώρια είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της πατρίδας μας. Την επιβλητική ορεινή φύση τους, με τα πλούσια δάση και τα πεντακάθαρα ποτάμια, στολίζουν σήμερα 46 χωριά, φημισμένα για την φυσική ομορφιά τους και την ξεχωριστή παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. Στο Μονοδένδρι, κατά την τελευταία 20ετία, με την συνεργασία και την ενεργητική συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού και την οικονομική συνδρομή της πολιτείας, καθώς και πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεγάλων κοινωφελών ιδρυμάτων της χώρας μας, επιχειρείται με επιτυχία μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή παρέμβαση, η οποία αναδεικνύει το Μονοδένδρι σε σημαντικό βραχίονα πολιτιστικού τουρισμού όλης της Ηπείρου.Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη επηρεάσει σε βάθος και την οικονομία των γειτονικών χωριών και είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα αποφέρει ακόμα μεγαλύτερους καρπούς τόσο στο Μονοδένδρι όσο και στην ευρύτερη περιοχή (δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, περαιτέρω αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος κλπ). Σημειώνεται ότι το Μονοδένδρι για τις επιδόσεις του στη σωστή σχεδίαση της πολιτιστικής υποδομής του, έτυχε ειδικής βράβευσης στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό “Αναβάθμιση Χωριών 2000” της Αυστριακής Οργάνωσης Argitole.

Μονοδένδρι

Το Μονοδένδρι, σε υψόμετρο 1100 μ., είναι ένα από τα πιο όμορφα και αντιπροσωπευτικά Ζαγοροχώρια. Μαζί με τη γειτονική Βίτσα αποτελούν ένα απαράμιλλο οικιστικά σύνολο που εκφράζει χαρακτηριστικά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Ζαγοριού και της Ηπείρου γενικότερα. Όλα άλλωστε τα Ζαγοροχώρια είναι πανέμορφα, με τις δικές του ιδιαιτερότητες το καθένα από αυτά.

Το Μονοδένδρι κτίστηκε γύρω στο 1360 μ.Χ. Μεταξύ Βίτσας και Μονοδενδρίου, δίπλα στο δημόσιο δρόμο, ανακαλύφθηκε το 1965 ο αρχαιότερος γνωστός οικισμός της Ηπείρου με δύο νεκροταφεία (χάρτης θέση 1). Τα πλούσια ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Το Μονοδένδρι διαθέτει 7 εκκλησίες και οι παλαιότερες απ αυτές είναι: το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής (χάρτης θέση 2), 1412 μ.Χ., ο Άγιος Μηνάς (χάρτης θέση 3) ,1625 μ.Χ., το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία (χάρτης θέση 4), 1664 μ.Χ. και ο κεντρικός ναός του Αγίου Αθανασίου (χάρτης θέση 5), 1801 μ.Χ.

Το Μονοδένδρι είναι η ιδιαίτερη πατρίδα των μεγάλων εθνικών ευεργετών, αδελφών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη, οι οποίοι διέθεσαν την αμύθητη περιουσία τους, που απέκτησαν στη Ρωσία, για τη σύσταση ιδρύματος και μέσω αυτού τη δημιουργία, το 1844, της ομώνυμης ιστορικής Εκκλησιαστικής Σχολής στην Αθήνα. Η προσφορά της στην Ορθοδοξία και την Παιδεία του Έθνους μέχρι και σήμερα είναι τεράστια. Το Ριζάρειο Ίδρυμα μεριμνά παράλληλα και για την ανάπτυξη της γενέτειρας των Αδελφών Ριζάρη και της ευρύτερης περιοχής του Ζαγοριού.

Από το Μονοδένδρι κατάγονταν επίσης ο «πατέρας της ελληνικής γεωργίας» Σπύρος Χασιώτης, ο πρώτος δήμαρχος Αθηναίων Ιωάννης Κόνιαρης, ο θεμελιωτής της παιδιατρικής επιστήμης στη χώρα μας Αναστάσιος Ζίννης, ο μεγάλος ελληνιστής Δημήτριος Σεμιτέλος καθώς και άλλοι επιφανείς άνδρες.

  • Η χαράδρα του Βίκου: Η περίφημη χαράδρα του Βίκου εκτείνεται σε μήκος 12 χιλιομέτρων και έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως η βαθύτερη στον κόσμο (1.350 μ. το μέγιστο ύψος των βράχων από την κοίτη της). Τη διατρέχει ο Βοïδομάτης παραπόταμος του Αώου, σχηματίζοντας στη διαδρομή του απαράμιλλης ομορφιάς φυσικά τοπία.

Από το Μονοδένδρι μπορεί κανείς να απολαύσει μερικές από τις θεαματικότερες και συναρπαστικότερες απόψεις της, από τις παρακάτω τρεις ευρύτερες θέσεις (τοποθεσίες).

  • Μοναστήρι Αγίας Παρασκευής ( χάρτης θέση 2 ). Η διαδρομή ξεκινάει από την κεντρική πλατεία του Μονοδενδρίου,έχει μήκος 800 μ. και διασχίζεται από περίτεχνο καλντερίμι. Στην αριστερή πλευρά του Μοναστnριού «Τα σπιτάκια», κρησφύγετα των ντόπιων κατά τη διάρκεια των τουρκοαλβανικών επιδρομών των περασμένων αιώνων. Σημερινά κατάλοιπά τους: ίχνη ξύλινων γεφυριών, ερειπωμένα τείχη με πολεμίστρες και ένα ξωκλήσι, απ’ όπου κατέβαιναν στη χαράδρα οι πιο τολμηροί για να μεταφέρουν νερό στα αποκλεισμένα στις σπηλιές γυναικόπαιδα.
  • Οξυά ( χάρτης θέση 6 ). Η πιο εντυπωσιακή θέα της χαράδρας. Η διαδρομή ξεκινάει από την άνω πλατεία Μονοδενδρίου αποτελείται από 6 χιλιόμετρα σκυροστρωμένου δρόμου, ο οποίος περνάει μέσα από το μοναδικό στο είδος του Πετροδάσος ( χάρτης θέση 7 ) με τους μυθικούς σχηματισμούς των γιγαντιαίων σχιστολιθικών βράχων.
  • Γκρούνια ( χάρτης θέση 8 ). Στην τοποθεσία αυτή φθάνει κανείς ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία Μονοδενδρίου, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Αυτή η διαδρομή, στο σημείο που συναντά το Υπαίθρια Αμφιθέατρο Μονοδενδρίου «Άγγελος Κίτσος», οδηγεί επίσης μέσα από καλντερίμι, στην κοίτη της χαράδρας του Βίκου (πορεία μιας ώρας περίπου). Η εντός της χαράδρας διαδρομή καταλήγει στα χωριά Βίκος και Πάπιγκο.Σημειώνεται ότι άλλες εντυπωσιακές θεάσεις του Βίκου προσφέρουν και τα χωριά Βίκος, Βίτσα, Βραδέτο, Καπέσοβο, Κήποι, Κουκούλι, Πάπιγκο και Τσεπέλοβο.
Νιάρχειο Γήπεδο Αθλοπαιδίων

Έxει κατασκευασθεί με χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» σε ειδυλλιακή θέση δίπλα στο καλντερίμι προς την Αγία Παρασκευή του Βίκου. Διαθέτει αποδυτήρια, ξύλινες εξέδρες, μπασκέτες κ.λπ. και προορίζεται για διοργανώσεις αγώνων μπάσκετ, βόλεϊ, τένις και ποδοσφαίρου 5χ5.

Υπαίθριο Θέατρο Μονοδενδρίου «Άγγελος Κίτσος»

Αποτελεί αριστουργηματική πετρόκτιστη κατασκευή, πίσω από τον κεντρικό ναό του Αγίου Αθανασίου. Ξεκινώντας κανείς από την κεντρική πλατεία του χωριού φθάνει στο θέατρο διασχίζοντας ένα γραφικότατο, καταπράσινο δρομάκι μήκους 300 μ. Το Θέατρο έχει χωρητικότητα 2000 θέσεων και διαθέτει άνετα καμαρίνια, χώρους γραμματείας, αποθήκη σκηνογραφικού υλικού, κ.ά.Το θέατρο, το οποίο ανήκει στο Δήμο Κεντρικού Ζαγορίου, κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση του Διασυνοριακού Προγράμματος Interreg ΙΙ και προορίζεται, μεταξύ των άλλων, για εκδηλώσεις διαβαλκανικής εμβέλειας.
Το 2009 σε εκδήλωση του Δήμου Κεντρικού Ζαγορίου και του Ριζαρείου Ιδρύματος, έγινε τελετή ονοματοδοσίας σε «Θέατρο Άγγελος Κίτσος» προς τιμήν του αείμνηστου προέδρου της Ρ.Ε.Σ Άγγελου Κίτσου.

  • Τηλέφωνα στο Μονοδένδρι: 26530 71382, 26530 71573
  • Τηλέφωνα στο Δήμο Ζαγορίου: 26533 60300, 26530 22536
  • Τηλέφωνα στπν Αθήνα : 210 7219502, 210 7210661

Κουκούλι

Παλιό αρχοντοχώρι με ιστορία πάνω από 800 χρόνια το Κουκούλι, σε υψόμετρο 850-900, με τα παλιά αρχοντικά, τα ιδιαίτερης ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής λιθόκτιστα σπίτια, τα πλακόστρωτα καλντερίμια και τα παραδοσιακά Ηπειρώτικα γεφύρια συγκροτήθηκε σαν οικισμός γύρω στα 1430 μ.Χ. Βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι, κοντά στο νότιο άκρο της χαράδρας του Βίκου. Το όνομά του θεωρείται πως προέρχεται από τις πολύ μεγάλες πέτρες (κουκούλες) που υπάρχουν στην περιοχή, ή από την πιθανή παλαιότερη ενασχόληση των κατοίκων του με τη σηροτροφία.

Τοπόσημα

Λαογραφικό Μουσείο Λαζαρίδη

Πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Ριζαρείου αποτελεί η ίδρυση και η λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου «ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ». Στεγάζεται σε παραδοσιακό οίκημα που δώρισε στη Ριζάρειο μαζί με τις βοτανικές συλλογές του και άλλο μουσειακό – αρχειακό υλικό, ο αείμνηστος Ζαγορίσιος δάσκαλος, λαογράφος, φυσιοδίφης και συγγραφέας Κώστας Λαζαρίδης. Λειτουργεί από τον Αύγουστο του 1990 στο Κουκούλι Ζαγορίου Ιωαννίνων.

Εκεί ο επισκέπτης και ο μελετητής θα ανακαλύψουν ιστορικές επιστολές, έγγραφα, παλαίτυπα, λαογραφικά ανέκδοτα κείμενα, παλιές εφημερίδες και πλούσια βιβλιοθήκη. Στις προσθήκες του Μουσείου υπάρχουν δείγματα των φαρμακευτικών φυτών που ευδοκιμούν στην περιοχή και πληροφορίες για το θαυματουργό επάγγελμα των Βικογιατρών, μιας ομάδας πρακτικών ιατρών που έφτιαχναν θεραπευτικά σκευάσματα (μαντζούνια) από φυτά.

Εκκλησία της κοιμήσεως της Θεοτόκου (1788)

Εξαίρετο δείγμα ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής, με ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες, αποτελεί και η κοίμηση της Θεοτόκου στο Κουκούλι, ένας ναός ρυθμού Βασιλικής. Σύμφωνα με την επιγραφή που βρίσκεται στη δυτική είσοδο, ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1788, στη θέση που το 1630 είχε κτιστεί για 2η φορά ο ναός, στα θεμέλια της πρώτης μικρής οικοδομής του ιερού ναού σε χρονολογία που δεν δηλώνεται.

Το Αρχοντικό του Πλακίδα

Είναι ένα από τα πιο γνωστά αρχοντικά της περιοχής και μνημείο παράδοσης και αρχιτεκτονικής ολόκληρου του Ζαγορίου, με εκπληκτικές τοιχογραφίες που έχουν συντηρηθεί το 2002. Χτίστηκε πριν το 1830 και είναι το σπίτι που γεννήθηκε ο μεγάλος ευεργέτης του χωριού, Ευγένιος Πλακίδας – 1855-1919-. Η κοινότητα Κουκουλίου με πρακτικό της την 27η Αυγούστου 1909 τον ανακήρυξε ευεργέτη. Με χρήματά του έγινε η Βόρεια πλευρά της Εκκλησίας του Κουκουλίου το έτος 1853. Μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα ανακαίνισαν το «Καλογερικό» γεφύρι και από τότε μετονομάστηκε σε «Γεφύρι του Πλακίδα».

To παλιό σχολείο με τις τρεις βρύσες

Δίπλα από την εκκλησία υπάρχει ένα εντυπωσιακό από αρχιτεκτονικής άποψης κτιριακό συγκρότημα, που περιλαμβάνει το εκκλησάκι της Ζωοδόχου, το παλιό σχολείο το κελί και τρεις βρύσες. Δίπλα είναι το παλιό σχολειό το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως διδακτήριο μέχρι το 1936. Κάτω από το συγκρότημα υπάρχουν τρεις βρύσες, η βρύση του Μπάσια – Μάνθου , η μεσαία βρύση και η βρύση του Χατζή Βρίτση η οποία χτίστηκε το 1758.

Το τρίτοξο γεφύρι Καλογερικό ή Πλακίδα

Το τρίτοξο γεφύρι Καλογερικό ή Πλακίδα κτισμένο το 1814, αποτελεί ένα εξαιρετικό μνημείο της τέχνης των γεφυριών με τις άψογα διατηρημένες καμπύλες γραμμές του.

Αρχικά ήταν ξύλινο και ο ηγούμενος του μοναστηριού του Προφήτη Ηλία, που είχε μύλο, έφταξε το σημερινό πέτρινο γεφύρι και γι’ αυτό ονομάστηκε Καλογερικό. Το δεύτερο όνομα «Πλακίδα» το πήρε από τον Κουκουλιώτη άρχοντα Πλακίδα που το επισκεύασε δυο φορές. Το γεφύρι εξυπηρετούσε κυρίως τους Κουκουλιώτες βοσκούς και τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Στα 1964 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ιστορικό μνημείο .

Το γεφύρι του κυρ Νούτσου ή Κόκκορου

Το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του κυρ Νούτσου ή Κόκκορου χτίστηκε το 1750. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα και εξαίρετο έργο παραδοσιακής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής – Ζαγορίσιου γεφυριού και υψώνεται σε απόσταση 2 χλμ νότια από το Κουκούλι .

Γεώργιος Ριζάρης Λογότυπο