Το ΊδρυμαΕκκλησιαστική ΣχολήΒιβλιοθήκηΖαγοροχώριαΕκθεσιακό κέντροΕιδήσειςMισθώσεις ΑκινήτωνeShop
Νέα και δελτία τύπου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Παρουσίαση των φωτογραφικών εκθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Ριζάρειο Κέντρο Εκθέσεων και Συναθροίσεων Μονοδενδρίου από το 2000 μέχρι σήμερα.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Παρουσίαση των εκδόσεων της Ρ.Ε.Σ. από το "Οργανικόν Διάταγμα και τον Εσωτερικόν Κανονισμόν" του 1852 μέχρι σήμερα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Πολυµελές Συµβούλιο του Κοινωφελούς Ιδρύµατος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής χαιρετίζει την ιστορική απόφαση της Ακαδηµίας Αθηνών να εκλέξει ως νέο τακτικό µέλος της στην Έδρα της Γλωσσολογίας, τον Οµότιµο Καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών κ. Χριστόφορο Χαραλαµπάκη, ο οποίος τιµά µε τη παρουσία και την πολυσχιδή του δράση το Ίδρυµα της Ριζαρείου, από τη θέση του ισόβιου µέλους του Π.Σ..

Η αναπλήρωση της κενής, από το 1941, µετά τον θάνατο του «πατέρα» της ελληνικής Γλωσσολογίας Γεωργίου Χατζιδάκι, θέσης της Έδρας Γλωσσολογίας της Ακαδηµίας Αθηνών, συνιστά έµπρακτη αναγνώριση του σπουδαίου έργου και της µοναδικής αξίας και διαχρονικής προσφοράς του στη ελληνική γλωσσολογία και την ελληνική παιδεία.

Εξαιρετικής αξίας, άλλωστε, είναι και η αδιάλειπτη προσφορά του στο Κοινωφελές Ίδρυµα της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, ως ισόβιο µέλος του Πολυµελούς του Συµβουλίου από το 2013, µε καταγωγή από την Κρήτη.

Ο νέος Ακαδηµαϊκός κ. Χριστόφορος Χαραλαµπάκης, παιδί φτωχής, πολυµελούς οικογένειας µε οκτώ παιδιά, έδειξε από τα νεανικά του χρόνια το ζωηρό ενδιαφέρον και την αγάπη του για τη γλώσσα και την ελληνική παιδεία.

Το έργο του είναι τεράστιο και µοναδικής ιστορικής αξίας. Έχει δηµοσιεύσει πάνω από 500 µελέτες χωρίς συνεργασία µε άλλο ερευνητή, έχει επιβλέψει έντεκα διδακτορικές διατριβές, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί και δηµοσιευτεί και έχει λάβει µέρος σε περισσότερα από 220 ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ είναι µέλος 17 ξένων και ελληνικών επιστηµονικών εταιρειών. Μιλάει, δε, 6 γλώσσες. Έργο ζωής για τον κ. Χαραλαµπάκη, είναι το “Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας” της Ακαδηµίας Αθηνών, ένα σπουδαίο «εργαλείο» στα χέρια κάθε µαθητή, κάθε φοιτητή, κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Τα θερµά µας συγχαρητήρια στον νέο Ακαδηµαϊκό, διαπρεπή γλωσσολόγο και ισόβιο µέλος του Πολυµελούς Συµβουλίου της ΡΕΣ κ. Χριστόφορο Χαραλαµπάκη και καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΡΕΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ριζάρειο (κοινωφελές) Ίδρυμα (ΡΕΣ) λειτουργεί επί 178 χρόνια, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στην εκπαίδευση, την ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό. Στη βούληση των Ευεργετών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη ήταν και η ανάπτυξη της Χειροτεχνικής στη γενέτειρά τους Μονοδένδρι του Ζαγορίου. Οι εκτελεστές της Διαθήκης υλοποίησαν τη βούλησή τους, λειτουργώντας με συνθήκες αριστείας εδώ και 40- χρόνια τη Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου (ΡΧΣΜ).

Στόχος του Πολυμελούς Συμβουλίου της ΡΕΣ ήταν και παραμένει η αναβάθμιση της ΡΧΣΜ, δηλαδή η ένταξή της στις δομές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ν. 4763/2020). Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές και έχει ετοιμάσει το Πρόγραμμα Σπουδών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχετικού νόμου.

Στη Διοίκηση της ΡΕΣ συμμετέχουν, ισοβίως, 10-μέλη, ένας εκ των οποίων είναι εν ενεργεία καθηγητής του ΕΜΠ. Ο σχετικός νόμος δεν επιτρέπει συμμετοχή στη διοίκηση ενεργών δημοσίων υπαλλήλων.

Το Ίδρυμα της ΡΕΣ απευθύνθηκε κατ’ επανάληψη στους σχετικούς θεσμούς και κυρίως στο Υπουργείο Παιδείας για εξαίρεση των κοινωφελών Ιδρυμάτων από τη σχετική διάταξη (η αιτιολόγηση θα αναφερθεί στη συνέχεια), χωρίς να πάρει καμία απάντηση.

Τελικά, ανταποκρίθηκαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης: α) το ΚΙΝΑΛ με σχετική επιστολή (29-9-2022) στην Υπουργό Παιδείας, στηρίζοντας το αίτημά μας και β) ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με υποβολή σχετικής τροπολογίας που επιλύει το πρόβλημα ίδρυσης ΣΕΚ-Χειροτεχνικής στη ΡΕΣ.

Το αίτημα της ΡΕΣ:

«Κοινωφελή Ιδρύματα του ν. 4182/2013 δύνανται να ιδρύουν ΕΣΚ ή ΙΕΚ κατά παρέκκλιση των περιορισμών της υποπαρ. Θ.3 της παρ. Θ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, όσον αφορά στη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων και εκπροσώπων τους, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:

α) το αντικείμενο μαθητείας εμπίπτει στους σκοπούς και στόχους των ιδρυμάτων αυτών σύμφωνα με τον Οργανισμό τους,

β) η ίδρυση και λειτουργία των ΕΣΚ ή ΙΕΚ θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό του ιδρύματος και

γ) οι σπουδαστές δεν θα καταβάλλουν δίδακτρα».

Το Πολυμελές Συμβούλιο της ΡΕΣ θεωρεί την άρνηση του Υπουργείου Παιδείας, για άρση του εμποδίου ένταξης της ΡΧΣΜ στις δομές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ακατανόητη και προσβολή στο έργο των Ευεργετών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη. Το Συμβούλιό μας θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την υλοποίηση του οράματος των Ριζάρηδων για μια πατρίδα εκπαιδευμένη και εμβαπτισμένη στο περιβάλλον των δεξιοτήτων...

ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΡΕΣ

 

30Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

Η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή τίμησε όπως κάθε χρόνο, την ημέρα μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν με καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Τη Ρ.Ε.Σ εκπροσώπησε ο κ. Παναγιώτης Τσακίρης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εν Αθήναις σήμερον την 19ην Ιουλίου 2022 το Πολυμελές Συμβούλιο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, συνελθόν εκτάκτως επί τω θλιβερώ αγγέλματι του θανάτου του επί σειράν ετών διατελέσαντος Μέλους του Πολυμελούς Συμβουλίου και Προέδρου του Ιδρύματος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜ. ΦΑΦΑΛΙΟΥ

τ. Συμβούλου & Προέδρου του Πολυμελούς Συμβουλίου

της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής

Προσενεγκόντος πολυτίμους υπηρεσίας εις το ΄Ιδρυμα

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι

Να αργήσουν τα Γραφεία του Ιδρύματος κατά την ημέραν της κηδείας.

Να συνοδεύσουν την εκφοράν του νεκρού οι Σύμβουλοι, το Διδακτικόν και Διοικητικόν Προσωπικόν του Ιδρύματος

Να κατατεθή στέφανος

Να εκφρασθούν τα συλλυπητήρια του Ιδρύματος εις την οικογένειαν του μεταστάντος

Να δημοσιευθή το παρόν εις τας εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΤΑ ΝΕΑ, ΕΣΤΙΑ, ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΑΛΗΘΕΙΑ ΧΙΟΥ.

ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ