loader image

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Πολυµελές Συµβούλιο του Κοινωφελούς Ιδρύµατος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής χαιρετίζει την ιστορική απόφαση της Ακαδηµίας Αθηνών να εκλέξει ως νέο τακτικό µέλος της στην Έδρα της Γλωσσολογίας, τον Οµότιµο Καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών κ. Χριστόφορο Χαραλαµπάκη, ο οποίος τιµά µε τη παρουσία και την πολυσχιδή του δράση το Ίδρυµα της Ριζαρείου, από τη θέση του ισόβιου µέλους του Π.Σ..

Η αναπλήρωση της κενής, από το 1941, µετά τον θάνατο του «πατέρα» της ελληνικής Γλωσσολογίας Γεωργίου Χατζιδάκι, θέσης της Έδρας Γλωσσολογίας της Ακαδηµίας Αθηνών, συνιστά έµπρακτη αναγνώριση του σπουδαίου έργου και της µοναδικής αξίας και διαχρονικής προσφοράς του στη ελληνική γλωσσολογία και την ελληνική παιδεία.

Εξαιρετικής αξίας, άλλωστε, είναι και η αδιάλειπτη προσφορά του στο Κοινωφελές Ίδρυµα της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, ως ισόβιο µέλος του Πολυµελούς του Συµβουλίου από το 2013, µε καταγωγή από την Κρήτη.

Ο νέος Ακαδηµαϊκός κ. Χριστόφορος Χαραλαµπάκης, παιδί φτωχής, πολυµελούς οικογένειας µε οκτώ παιδιά, έδειξε από τα νεανικά του χρόνια το ζωηρό ενδιαφέρον και την αγάπη του για τη γλώσσα και την ελληνική παιδεία.

Το έργο του είναι τεράστιο και µοναδικής ιστορικής αξίας. Έχει δηµοσιεύσει πάνω από 500 µελέτες χωρίς συνεργασία µε άλλο ερευνητή, έχει επιβλέψει έντεκα διδακτορικές διατριβές, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί και δηµοσιευτεί και έχει λάβει µέρος σε περισσότερα από 220 ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ είναι µέλος 17 ξένων και ελληνικών επιστηµονικών εταιρειών. Μιλάει, δε, 6 γλώσσες. Έργο ζωής για τον κ. Χαραλαµπάκη, είναι το “Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας” της Ακαδηµίας Αθηνών, ένα σπουδαίο «εργαλείο» στα χέρια κάθε µαθητή, κάθε φοιτητή, κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Τα θερµά µας συγχαρητήρια στον νέο Ακαδηµαϊκό, διαπρεπή γλωσσολόγο και ισόβιο µέλος του Πολυµελούς Συµβουλίου της ΡΕΣ κ. Χριστόφορο Χαραλαµπάκη και καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΡΕΣ

Γεώργιος Ριζάρης Λογότυπο